Rozmiar drogi bo mało popularny. Co do Continentali to dato, mówi prawdę, też tak miałem. Ja mam z tyłu Vredestein Ultrac Sessanta i rozmiar 225/45/17 kosztował 360pln i mają bardzo dużą zaletę: nie wyząbkują się. Co do vredestain uiltrac vorti to wyglądają na podatne na ząbkowanie (kostkowy bieżnik).
Grand Scenic 2.0T Initiale 05'
Służbowe: Berlingo 1.6hdi 92 Selection 15'
Była 4 x Octavia: 04' O1 fl Elegance Combi ASV
08' O2 Elegance Combi BKC
11' O2 fl Elegance Combi CDAA
99' O1 SLX Combi AHF
Panowie, wiadomo ze na jednej osi musi byc jeden wzor bieznika, a jak jest z indeksem predkosci, czy np. na jednej osi mozna zestawic ta sama opone tylko jedna z indeksem H a druga z V ?
czy np. na jednej osi mozna zestawic ta sama opone tylko jedna z indeksem H a druga z V ?
teoretycznie nie można , ale w tej chwili indeks H różni sie od V tylko twardością/wytrzymałością konstrukcji więc ludzie jeżdżą i raczej nic sienie dzieje.
ładnych pare lat temu różniły sie jeszcze mieszanka gumy , a w tedy to już była spora różnica , zwłaszcza przy hamowaniu.
ale tak czy siak - nie można.
mam to nieszczęście, że muszę kupić 225/50/17, które o tanich nie należą.
Mialem ten sam problem...drogi ten rozmiar,dlatego na lato przeszedlem na 225/45/18.
I mozna w tym rozmiarze wyrwac cos taniej niz 17''.
Teraz ujezdzam Yokohame S drive za 540 pln.
A co do 225/50/17 mialem Vredesteiny Ultrac Cento i byly miekkie i ciche...bardzo fajne opony.
Takze polecam Toyo T1 sport,ale trzeba uwazac,czy nie sa krzywe...2 na 4 byly reklamowane.
Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
aldam, ale gebek dobrze Ci mówi - 225/45R18 i 245/40R18 to są zamienniki, gdzie ten pierwszy rozmiar ma niespełna 1% większy obwód, czyli wszystko będzie grało, a w Niemczech nie żyjemy, żeby homologacją się martwić :wink:
[ Dodano: Sro 04 Wrz, 13 12:15 ]
A różnica między 225/50R17 i 225/45R18 jest jeszcze mniejsza niż między 225/50R17 a 245/40R18 :idea:
Panowie rzeczywiscie 225\45\18 pasuje lepiej.
Mam jednak obawy, ze przy odpukac przygodzie z ac nie będę mogl skorzystac poniewaz ubezpieczyciel się wykreci.
Komentarz